Noe å glede seg til

Vil lage lyd igjen

​Artister fra Møre og Romsdal med i nyinnspilling av “Optimist”:

Kulturbransjen er blant de hardest rammede av koronatiltakene, men nekter å gi opp. Med en nyinnspilling av låten “Optimist” ser artister fra Møre og Romsdal frem til å kunne lage lyd igjen.

Den 12. mars 2020 ble det stille i landet vårt. I skolene, restaurantene, barnehagene og på fotballstadionene. Og hos de som lever av å lage lyd; musikerne, artistene, lydteknikerne, musikkstudioene, utstyrsleverandørene, lysteknikerne, arrangørene. Og alle scenene som ble brukt til å løfte dem fram. De som forvandlet hverdagene, fylte tomrommene, med sarte, store, bråkete, mektige opplevelser.

“Det er stille nå. Det har aldri vært så stille. Men vi har drivkraften i oss. Vi skal lage lyd igjen.”

Slik begynner videoen som en lang rekke artister fra Møre og Romsdal bidrar i for å skape oppmerksomhet om kulturbransjen som er hardt rammet av koronatiltakene.

- Skal vi være her når dette er over, trenger vi all den hjelp vi kan få, sier Isak Shorty fra Ålesund.

Han ble spurt om å være med på en innspilling av Jahn Teigens “Optimist” sammen med andre musikere fra fylket.

Prosjektet har gitt betalt arbeid til artister, musikere, lydteknikere, filmskapere og andre i den kulturelle næringskjeden i en tid der rammene for bransjen har vært svært krevende.

- Det har vært rørende å se hvor positive artistene og alle bidragsyterne har vært. Bare det å ha et konkret prosjekt å jobbe med har vært viktig mentalt for mange, sier prosjektleder Synnøve Sandnes, som til daglig er leder for Terminalen byscene i Ålesund.

- Hele næringen ligger nede med brukket rygg. Vi som lever av å samle mennesker har dårlige rammebetingelser i en pandemi, og det går ut over alle i bransjen. Derfor er prosjekt som dette gull verdt. Det setter fokus på situasjonen bransjen er i, samtidig som det gir viktig jobb og inntekt for de som har vært med.

Sparebanken Møre ønsket å bidra til kulturnæringen og har finansiert prosjektet i sin helhet gjennom at alle i næringskjeden har fått normal betaling.

- Vi tror at låten og videoen kan være med å sette fokus på en hardt presset bransje fremover. En bransje som har det skikkelig kjipt akkurat nå, men som har en helt spesiell kraft i seg, og skal komme seg igjennom det. Derfor passet låten “Optimist” av Jahn Teigen ekstra godt, sier Cecilie Myrstad i Sparebanken Møre.

Myrstad håper at banken kan inspirere andre bedrifter til å tenke ut nye måter de kan gi betalte oppdrag til artister, musikere, produsenter og andre kulturaktører gjennom en økonomisk krevende tid.

- Vi vet at kulturnæringen er en viktig del av et samfunn. Skal regionen vår utvikle seg fremover, må vi bidra til at vi har et levende kulturtilbud. Det er mange som trenger sårt hjelp og som har mistet alt inntektsgrunnlaget sitt på kort tid. Vi ønsker jo alle å kunne gå på festivaler, konserter og kulturarrangement når alt dette er over. Norge skal åpne igjen. Det er bare et spørsmål om tid. Og når den dagen kommer trenger vi at disse fantastiske musikerne og hele verdikjeden rundt de klarer seg, avslutter hun.

Låten er innspilt i Ocean Sound Recordings på Giske, produsert av Martin Smoge fra Hareid, og videoen er regissert av Johannes Lovund fra Valderøya. Alle bidragsytere i prosjektet er fra Møre og Romsdal.

Artister:
Isah Shorty - Ålesund
Jon Olav - Barstadvik
Egil Olsen - Ørsta
Marie Løvås - Skodje
John Johnsen og Idar Godø - Ålesund
Lizz - Kvamsøya
Beate Lech - Volda
Stine Hole Ulla - Sykkylven
Bjørn Tomren - Tomrefjord
Odin Landbakk - Kristiansund
Tea Megaard - Averøya

Band:
Iver Sandøy, trommer - Sandøya
Torgeir Standal, bass - Ørsta
Elias Vatnøy, gitar - Volda
Kari Nesdal Sandnes, cello - Ålesund
Stefan Penjin, fiolin - Molde
Anne Randi Håheim Nilsen, fiolin - Ålesund
Linda Bønes, bratsj - Ålesund

Musikkvideo:
Johannes Lovund, regi og produksjon - Valderøya
Vi Duc Truong, filmfotograf - Ålesund

Produksjon:
Anders Boska, studiotekniker - Ørsta
Martin Smoge, produksjon og lydmiks - Hareid
Henning Svoren, mastering - Sæbø

Bakomfilm og intervjuer:
Marius Ødegård, Majoma Media - Ålesund
Mathias Mork, Majoma Media - Ålesund
Herman Lersveen, Majoma Media - Stranda

Prosjektledelse og markedsføring:
Synnøve N. Sandnes, prosjektleder, Terminalen Byscene - Ålesund
Karoline Kalvø, markedsføring, Momentium - Giske
Vibeke Giske, grafisk design, Momentium - Giske

Se videoen HER

Optimist
Nyinspilling
Ocean Sound Recordings
Sparebanken Møre
Momentium
>
x